Najszybsze ciastka ever - ślimaczki makowe z ciasta francuskiego
Składniki:
masa makowa
arkusz ciasta francuskiego
ewent. żółtko roztrzepane z wodą do posmarowania
Z poprzedniego pieczenia zawijanych bułeczek drożdżowych z makiem pozostała mi masa makowa i zaczynała już wołać o zużycie, więc upiekłam na szybko bułeczki z ciasta francuskiego, które można kupić bez problemu w sklepie. Pozostałe czynności są proste jak budowa cepa: smarujemy ciasto masą makową, tniemy na paski szerokości 2 cm i zwijamy ślimaczki. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wstawiamy ciastka. Pieczemy 20-25 min w temp. 210 stopni aż do zarumienienia.
Widzicie? Szybko, łatwo i przyjemnie. Jednak bułeczki makowe wolę zdecydowanie w wersji drożdżowej. Wyrastają większe i są bardziej sycące.
Czy znacie jakieś przepisy na szybkie ciastka z ciasta francuskiego?
Komentarze