Przejdź do głównej zawartości

Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj.



Skoro jest piekarnik, to czas na pieczenie chleba :) wychowałam się w rodzinie, w której każdy posiadł umiejętność pieczenia chleba i na zmianę ją praktykował. Chleb pieczony w domu to inna jakość życia. Jesteś niemal niezależny od sklepów, piekarni, nie musisz studiować składu i zastanawiać się, czy jest na zakwasie, czy ma spulchniacze. Pieczenie to cały ceremoniał, a w domu unosi się niepowtarzalny zapach. Jeśli nie próbowaliście jeszcze, zachęcam gorąco!
Mój pierwszy bochenek upieczony w Michałowicach jest z przepisu z mojewypieki.com. Moją małą modyfikacją jest dodanie ziaren słonecznika. Robi się go szybko i łatwo, ciasto pięknie rośnie, chleb dobrze się piecze, jest lekki i smaczny :)
Czekam na zakwas od mamy i spróbuję piec chleb na zakwasie. 

Komentarze