Przejdź do głównej zawartości

Szakszuka w Shuk


Drugi kwartał roku zbliżył się do końca, a to oznacza integrację z kolegami z pracy. Długo nie mogliśmy się zebrać do wyjścia, w końcu razem z dziewczynami prześledziłyśmy restauracje na Trip Advisorze na Ochocie i wysłałyśmy propozycje. Ze wszystkich proponowanych udało się zarezerwować stolik w Shuk Mezze & Bar i bardzo się ucieszyłam, bo na tej najbardziej mi zależało.
Restauracja oferuje kuchnię śródziemnomorską bliskowschodnią. Jest wegetariańska z opcjami dla wegan. Nie było to jednak przeszkodą dla moich kolegów. Zamówili dla siebie wegetariańskie dania, jak pide, zapiekany ser z warzywami i szakszukę. 
Szakszuka to rodzaj jajecznicy z warzywami. Można robić ją na różne sposoby, używając rozmaitych dodatków. Ja wybrałam szakszukę z kozim serem i oliwkami, do tego był hummus na talerzyku i chlebek pita. Było obłędne w smaku, podawane prosto z patelni. Każdy był pełny po swojej porcji, a niektórzy nawet nie dawali rady ;P 


Sam wystrój restauracji jest klimatyczny. Na półkach stały marynaty, na blacie kosze z warzywami. Wszystko było smacznie przyrządzone i bardzo nam smakowało. Wzięliśmy też na deser kokosową baklawę.


I tak w miłej, spokojnej atmosferze weszliśmy w weekend, po deszczowych i burzowych dniach. 

Komentarze