Translate

Morele



Pojawiły się w sklepach morele i z radością kupiłam już dwie porcje. Bardzo lubię morele, ale w zimie mogłam jeść tylko suszone. Te suszone mają więcej dobroczynnych właściwości, ale świeże są po prostu pyszne :) mama zawsze mówiła: "jedz morele, one są odkwaszające". Nie do końca rozumiałam, o co chodzi, ale smakowały lepiej, niż buraczki, więc je jadłam. Mama zawsze umiała nas przekonać siłą naukowych argumentów :P

Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu, doskonałego przeciwutleniacza, chroniącego nas przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób cywilizacyjnych oraz przyspieszających procesy starzenia. Dzięki niemu nasza cera promienieje i długo zachowuje młodzieńczy wygląd.
Ponadto morele bogate są w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor, witaminy PP, B i C oraz błonnik. Ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii.
Morele, zwłaszcza te suszone, mają działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę oraz te, jedzące codziennie mięso. Zjedzenie kilku moreli po treningu przywróci równowagę kwasowo-zasadotwórczą w organizmie.
Uczę się zawzięcie na egzaminy w niedzielę. Jak już je zdam i wytrwam najbliższy tydzień w pracy oraz zrealizujemy ostatnią zbiórkę w tym roku szkolnym, to uznam, że zaczęły się wakacje. 

Komentarze